Framtidens rymdresenärer samlas i Europa

Är du student och vill delta i arbetet med att etablera människor utanför jordatmosfären – så är du inte ensam. I april hålls en workshop i Nederländerna för studenter som ska utveckla idéer för bosättningar på Månen och Mars.


credit ESAEuropeiska rymdorganet ESA och MoonMars Workinggroup bjuder in till student-workshop med temat ”Habitat Design”. Det handlar om hur människan ska klara livet på andra himlakroppar än jorden. .

Det första mötet hålls redan i april i Nederländerna och även svenska studenter har möjlighet att söka – ansökningstiden går ut 8:e mars

Det uttalade målet med aktiviteten är att förbereda framtidens rymdresenärer. ESA:s projekt Aurora syftar till att sätta människor på Mars under 2030-talet. USA:s vision är att starta en bosättning på månen om tio år och nå Mars om drygt 20 år. Länder som Indien och Kina umgås troligen med liknande planer.

De som är studenter i dag bör fundera på dessa frågor på allvar redan nu, eftersom de kan komma att arbeta med ett ”skarpt läge” i morgon. Det är bakgrunden till MoonMars Workinggroup, som nu alltså får ESA:s stöd att genomföra en konferens i Europa.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist