Från Småland till Månland

Om du råkar springa på en antenn i de småländska skogarna så är chansen stor att det är en del av ett nytt, gigantiskt radioteleskop som lyssnar på rymden. Nästa årtionde vill man sända antennerna till månen.


Spiralmönstrade LOFAR i Nederländerna/Tyskland och LOIS i Sverige. (bild: LOIS)

Om du råkar springa på en antenn i de småländska skogarna så är chansen stor att det är en del av ett nytt, gigantiskt radioteleskop som lyssnar på rymden. Nästa årtionde vill man sända antennerna till månen.

De imponerande stora diskarna som vi förknippar med att lyssna ut i rymden kan snart vara museiföremål. Det nya sättet att lyssna är att koppla ihop tusentals små antenner och med enorm datakraft räkna fram en bild som blir skarpare och djupare än tidigare.

LOIS (Lofar in Scandinavia) är en del av det europeiska LOFAR-projektet. I Nederländerna håller man på att bygga ett system av 15000 antenner i ett estetiskt galaxformat spiralmönster. I Sverige kommer antennerna att finnas utspridda över hela södra Sverige – från Gotland till Göteborg, från Lund till Linköping. Just nu finns de bara i Växjötrakten.


En av antennerna i Småland. Bild: LOIS

– Vi bygger modulärt, så vi kan lägga till en antenn så snart vi får pengar. Den våta drömmen är att så småningom ha tusen antenner, säger professor Bo Thidé vid Institutet för Rymdfysik i Uppsala till esa.int.

Stor satsning
SETI-institutet som letar liv i universum utvecklar en liknande princip när de nu med hjälp av Microsoft-miljardären Paul Allen bygger Allen Telescope Array som till slut ska bestå av 350 mindre antenner.

LOIS och LOFAR sysslar med mer grundläggande vetenskap. Man räknar fram rymdväder, man studerar solen och atmosfären. Dessutom används projektet i IT-forskningen. Det behövs gigantiska bredbandssystem och datakraft för att räkna fram resultaten och IBM är djupt involverade i satsningen som får stora resurser från Nederländerna och Tyskland.

Till månen

Den europeiska rymdorganisationen ESA jobbar tillsammans med LOFAR för att förverkliga radioastronomernas stora mål: Att få ett liknande system uppsatt på månens baksida. Då skulle alla de störningar som jordens atmosfär och människans elektroniska verksamheter ger upphov till vara borta och man skulle kunna lyssna i lugn och ro och upptäcka mycket mer.

2013 hoppas man att ESA skickar en sond tilll månen för att testa principerna. Det handlar i slutändan om att utveckla en robot som kan placera ut antennerna och skicka all data tillbaka till jorden.

Mer om månplanerna

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist