Fuglesang kan bli nummer 1000 i rymden

Inte nog med att Christer Fuglesang om drygt två månader blir den förste svensken i rymden. Enligt alla beräkningar kommer han också att sitta på den 1000:e passagerarstolen till rymden.

Eftersom många har åkt flera gånger är det endast drygt 400 enskilda individer som fått uppleva tyngdlösheten och den sublima utsikten från rymden, men Fuglesang sitter på den tusende stolen sedan Jurij Gagarins resa 1961.


The right stuff. Den officiella Nasa-bilden på besättning STS-116 med emblemet i förgrunden.

Om allt går enligt planerna kommer rymdfärjan Discovery att lyfta redan den sjunde december. Väl uppe i rymden kommer färjan att docka med rymdstationen och Fuglesang ska då genomföra två rymdpromenader med syfte att installera nya element som har med solpanelerna att göra och utföra underhållsarbete på ISS. Fuglesang kommer också att vara ansvarig för ”utskjutningen” av tre satelliter som följer med i Discoverys lastrum.

Redan 1992 blev Christer Fuglesang uttagen till ESA:s astronautprogram. 14 år senare står han på tröskeln till rymden. Du följer hans intensiva uppladdning och träning direkt i hans nyhetsbrev.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist