Fuglesang och det nya medielandskapet

Mediebevakningen av Christer Fuglesang motsvarar inte alls mediestormen 2006. Det är på ett sätt helt naturligt, men en jämförelse visar också  hur mycket spännande som har hänt i mediebranschen på de här åren.

Många av de journalister som var på plats i Florida inför uppskjutningen förra gången kommer inte att vara där denna gång.

Att Göteborgsposten hoppar över bevakningen på plats är kanske inte så konstigt. Att TT gör det är mer anmärkningsvärt. Sveriges största nyhetsbyrå brukar inte backa för att skicka folk till idrottsarenor jorden över.

Visst skulle en entusiast som jag önska att rymdbevakningen uppgraderades i medierna, men det mest intressanta är inte att mainstream-medierna inte anser sig ha råd just nu.

Det roligaste är alla alternativ som dykt upp. Rymdstyrelsen använder sin nya blogg Rymdkanalen till att själva ösa ut nyheter, intervjuer och direktsändningar. Det är förstås tillrättalagd information, men hellre det än ingen information alls. Vill du följa hela missionen i detalj får du heller inte missa den fristående experten Johnny Rönnbergs nya blogg.

På tre år har utrymmet och möjligheterna för andra än etablerade medier att publicera sig och bli lästa ökat och det är fantastiskt jämfört med en situation där all makt och all tolkning låg hos etablerade medier.

Risken är kanske att det blir intresserade som skriver för intresserade. Livet blir lite tråkigare utan en kvällstidningsjournalist som knappt vet åt vilket håll rymden ligger, men är bra på att lokalisera Lisa Fuglesang.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist