Fuglesang tar bladet från munnen

En avspänd Christer Fuglesang i ljusgrå sommarkostym och himmelsblå slips höll presskonferens på fredagen. Jag var där och såg honom göra en ytlig genomgång av det nya uppdrag som han blivit utsedd till nästa sommar, STS-128. Läs mer i Fuglesangs nya nyhetsbrev.

Mest fokus under frågestunderna efter presskonferensen låg på den debattartikel som Fuglesang skickat in till DN och som publicerades i dag. Enligt Christer själv så var den klar redan i maj. Att den publiceras samtidigt med att han blivit uttagen en andra gång är DN:s beslut.

Fuglesang förklarade att inlägget är ett helt eget initiativ. ESA har inte godkänt något och Rymdstyrelsen har medvetet tittat bort. Det är nämligen tydliga åsikter han för fram i artikeln som utmynnar i en uppmaning till den svenska regeringen att kraftigt öka anslagen till ESA:s rymdverksamhet. Han beklagar också att intresset för bemannad rymdfart att lågt i Sverige. Missa inte att läsa artikeln. Det är uppfriskande att någon med Fuglesangs status tar bladet från munnen och ställer sig över politisk hänsyn.

För det han säger måste sägas. Om och om igen. Tycker man att mänskligheten har något i rymden att göra, så måste man jobba för det och stå för åsikterna. Fuglesang uttrycker sig till exempel så här:

I relation till den obemannade rymdforskningen är den bemannade dyr och riskabel. Men den ligger i människans natur – nyfikenhet och äventyr; i vår kultur – utvidga gränser och kunskaper; i politiken – skaffa sig fördelar, synas att man kan och vara steget före; samt ekonomiskt – en dag går det att tjäna pengar på detta.

Själv har jag svårt att tro att alla som är mot bemannad rymdfart verkligen har tänkt tanken ända in i mål. Ska vi stanna på jorden finns det nämligen bara ett alternativ och det är att börja leva i total symbios med naturen omkring oss, tills solen slutar brinna. Tyvärr tycks det inte ligga i våra gener att leva i samklang med naturen utan expansiva ambitioner. Ytterst få gör det. Lösningen på jordens problem finns utanför vår lilla boll. Vi förstör den om vi inte söker oss vidare och fyller andra platser med liv. Har du andra argument för bemannad rymdfart? Eller vill du käfta emot? Kommentera gärna!

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist