Fuglesang i sitt rätta element

Runt den 25 augusti ska Christer Fuglesang upp i rymden igen och i går gjorde han och hans rymdkamrater ett traditionellt framträdande på Kennedy Space Center där de besvarar pressens frågor. Den här gången fick Fuglesang vara en astronaut bland andra.

2006 var scenen full av svenska journalister och bland annat fick hela besättningen svara på vad de tyckte om Christer. Den här gången var det bara specialiserade amerikanska journalister på plats och Fuglesang fick prata om detaljer som vilka verktyg som ska med. Det är sånt astronauten i allmänhet vill prata om.

Ända sedan Gagarin har astronauten haft ett dilemma. De förväntas bete sig lika exakt som robotar i rymdmaskineriet, men samtidigt ska de vara poeter och världen får aldrig nog av att fråga hur det ”kändes”. Astronauten måste fokusera på utrustningen och de fysiska villkoren för den mänskliga organismen i rymden, men världen vill höra beskrivningar av erfarenheten, det storslagna, det andliga i att befinna sig utanför atmosfären.

Nu fick Christer prata om vad han ska göra i praktiken. Jag tror det blir både kul och spännande att följa Christers resa och hans rymdpromenad har vissa spektakulära inslag.

Men jag hoppas förstås också att Christer berättar mer om hur det känns i rymden 🙂

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist