Full koll på Phoenix

MRO-kretsaren runt Mars är ett så skarpt öga för oss att det börjar likna ett skifte i utforskandet av grannplaneten.

Titta på bilderna här nere! Medan kontrollrummet höll tummarna i blindo lyckades MRO ta bilder av systerfarkostens nedstigning i den marsianska atmosfären med fallskärmen utfälld. Efter den lyckade automatiska landningen tar MRO bilder av Phoenix med utfällda solpaneler. 300 meter därifrån ligger fallskärm och skalet till själva landaren.

koll.jpg
Phoenix landar. Bilden är tagen av Nasas Mars Reconnaissance Orbiter.

phoenix.jpg
Phoneix har landat. Värmeskölden är synlig motsvarande 300 meter från Phoenix. Bilden är tagen av Nasas MRO.

Under tisdagen sändes ett kommando till robotarmen på Phoenix som har en grävskopa och tänker gräva upp Marsytan, men det nådde inte fram och man kommer att försöka under onsdagen igen. Det vore ju himla synd om robotarmen inte skulle fungera nu när allt annat har gått så bra. Den kan ju ha fastnat. Tyvärr finns ingen där som kan ta bort gruskornen. Just därför behövs människor på Mars och när de väl kommer finns en DVD-skiva på farkostens skrov med en uppmaning: ”Attention Astronauts: Take This with You”.

dvd.jpg
Skivan är fylld med visioner av Mars från en mängd kulturer, författare och vetenskapsmän. Dessutom finns 250.000 namn från rymdentusiaster världen över inskrivna. Bilden är tagen av Phoenix.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist