Missa inte skogen för alla fallossymboler

Vad har vi människor i Universum att göra? Den stora frågan snuddar DN:s Niklas Ekdal vid i en text på ledarsidan som handlar om skrytbyggen och varianter på Babels Torn. Han ger svaret i slutet av sin artikel – dock utan att veta om det.

Ekdal har tidigare luftat sin irritation över det faktum att raketer är stora och falloslika. Nu jämför han skrytbygget Burj Khalifa i Dubai med Saturnraketen och skriver:

Månfärderna är på samma gång det galnaste och det mest grandiosa mänskligheten hittat på.

Så sant. Men skillnaden mellan Burj Khalifa och Saturnraketen är att den senare faktiskt inte är byggd för att påvisa testosteronhalter. Det finns fysikaliska och funktionella orsaker till att den är så stor. Ekdal tycks missa att den Saturnraket han tittar på i Houston egentligen skulle ta inställda Apollo 18 till månen. Meningen var att den skulle brinna upp, förintas. Sublimt – ja. Galet – kanske, men inte i närheten av de skrytfunktioner som kyrkor, minareter och skyskrapor har.

I slutet av artikeln efterlyser Ekdal storslagna symboliska projekt som samlar världens nationer och gör världen bättre. Babels torn för en ny tid. Han har öppet mål, men ser inte skogen för alla fallossymboler och undviker att komma med förslag.

Självklart bör nationerna samla sig för att tillsammans göra mänskligheten till en rymdfarande civilisation, till en art som av respekt för livet känner sig hemma i kosmos och inte bara på jorden. Låt inte raketernas form stå i vägen för den ultimata dribblingen på både Gud och Darwin.

Burj Khalifa

Saturn 5

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist