Golf på schemat i plan för ISS

Den internationella rymdstationen ISS öde diskuterades på ett partnermöte i veckan. På agendan stod bland annat det lämpliga i att astronauterna använder stationen som utslagsplats för rymdgolf.


Rymdstationen fotograferad från rymdfärjan 2005

Den internationella rymdstationen ISS har fått ett schema för hur den ska bli klar. Allt satsas nu på att få ihop delarna, men mellan varven ska det spelas rymdgolf.

Den internationella rymdstationen är ett brett samarbete mellan NASA, ESA, ryska och japanska rymdmyndigheter. Den har varit kontinuerligt bemannad sedan 2000 och har setts som ett lysande exempel på internationellt samarbete. Kritiker har kallat stationen onödig ur vetenskaplig synvinkel och pekat på dyra förseningar.

Förseningarna har accentuerats av USA:s rymdfärjeproblem. De nya komponenter som ska användas för att bygga ut rymdstationen, exempelvis den europeiska forskningsmodulen Columbus, är gjorda för att transporteras med rymdfärjan – det går inte på annat sätt.

16 turer behövs
I veckan satte sig därför rymdstationens parter och försökte pussla ihop ett schema för hur utbyggnaden av rymdstationen ska gå till. I maj ska nästa rymdfärja skjutas upp igen, i augusti ytterligare en och tidigt 2007 är det enligt planerna dags för svenske astronauten Christer Fuglesang att komma upp i rymden och jobba med rymdstationen.

ESA var nöjda med att NASA vill transportera Columbus på den sjunde planerade turen, vars datum inte kan sättas ännu. 16 turer behövs för att göra klart ISS. Då ska den kunna härbärgera hela sex personer. Enligt NASA-chefen Griffin kommer de 16 turerna att hinnas med i god tid innan rymdfärjornas pensionering 2010.


Den guldpläterade golfklubban finns redan på stationen och ger astronauterna tillfälle att öva på svingen.

Hur var det då med golfen?
De ryska rymdmyndigheterna som ständigt söker nya möjligheter att finansiera sin verksamhet har skrivit avtal med kanadensiska Element 21 Golf Company. Enligt avtalet ska en av astronauterna på rymdstationen under en rymdpromenad ställa sig på en plattform, pegga upp en golfboll som också innehåller en radiosändare, och skicka iväg bollen ut i rymden. Under uppkattningsvis fyra år kommer bollen att rotera i omloppsbana och den kommer att kunna följas via radiosignalerna. Sedan dras den ner i atmosfären och brinner upp.

Rationella forskare ställer sig dock tveksamma och befarar att golfbollen kan träffa rymdstationen så illa att det kan leda till katastrof. Andra uttrycker för tidningen New Scientist tveksamhet eftersom bollen i princip utgör en fara för andra satelliter i omloppsbana – även om risken för en kollission är liten.

NASA ska utreda säkerhetsaspekterna av projektet och efter partnermötet sa en lätt besvärad Michael Griffin att man inte hade några principiella synpunkter på kommersiella tilltag som detta så länge de var säkra och inte kostade något.

Blir det golf på ISS är det inte premiär för sporten rymdgolf. 1971 slog astronauten Alan Shepard två bollar på månen. Det rapporteras ha varit kilometerlånga utslag.

Läs mer:


Det preliminära schemat för ihopsättningen av rymdstationen

Golf in Space – Element 21

Mer om golfen på New Scientist

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist