Google satsar pengar på månfärd

Google betalar ut upp till 25 miljoner dollar till de personer som innan 2013 lyckas landa en robot på månen som färdas 500 meter och skickar video till jorden.

Offentliggörandet av Google Lunar X Prize skedde nästan samtidigt som Japan skickade upp Selene-missionen till månen natten till fredagen svensk tid. Det är lite ironiskt, för om 10 år är det kanske inte Nasa och andra länders rymdmyndigheter som dominerar på månen, utan privata konglomerat.

Vad har då Google med rymden att göra? Ja på Google and Space förklarar man att den utmaning som rymdfart innebär kan berika företagets tekniska plattform i framtiden. Utan att implicera att Google vill uppnå världsherravälde kan man ju också spekulera i att folket på Google ser att rymden ökar i betydelse – och man vill ha en fot med i det sammanhanget.

Själva priset administreras av X Prize foundation som tidigare skapade Ansari X Prize som ju var den tändande gnistan till att städer som Kiruna kan få en rymdhamn 2012. Från deras webbplats kommer denna film som ger kräkreflexer om man har den minsta känsla för subtiliteter, men visst dras man med av visionen?

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist