Gröna fingrar i rymden

Jag vet att man inte ska sätta kvinnor på piedestal, men med Nicole Stott uppe på rymdstationen är det svårt att låta bli. Hon är den kvinna i världen som befinner sig högst upp just nu och dessutom är hon cool och skrattar och stortrivs och visar inte ett uns av sina manliga kollegors ängslighet i de intervjusituationer från ISS som jag har sett.

Givetvis kan man följa henne på Twitter där hon svär över att det inte finns internet på rymdstationen (ja, twittrandet publiceras av Houston i efterhand – det får de allt fixa!). Hon rapporterar också mycket om hur hon sköter om ett litet växthus på rymdstationen.

Just växter i rymden är en nyckelkomponent för att vi ska börja tro på möjligheten att på ett uthålligt sett leva och bo på andra platser i solsystemet. Människan är fortfarande intimt sammankopplad med sin biosfär och små bitar av den i rymden kan ge både fysisk näring och antagligen en viss psykisk avlastning. Det har länge funnits små experiment med frön och plantor på ISS, men nu tycks det ta fart i och med utbyggnaden av rymdstationen.

Nicoles små plantor får sällskap i november av nya växtexperiment via STS-129. Dessa små liv kommer att vara helt beroende av en pump som tillverkas i – Härnösand. Det är det lilla företaget Xavitech som blivit utvalda att bidra med en pump som ska se till att kondensvatten når rötterna. Kul att Sverige kan bidra, kul att man använder sig av en produkt som redan finns på marknaden istället för att syssla med nyutveckling, men synd att Nicole inte får stifta närmare bekantskap med pumpen eftersom hon ska hem igen på STS-129.

Misströsta inte. Hon kommer tillbaka. Nicole ska flyga med den för närvarande sista turen med rymdfärjan, STS-133 i september 2010.

Nicole Stott initierar en skål för den dockade japanska transportfarkosten HTV med, ja, jag uppfattar det som vatten från det nya urinsepareringssystemet…

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist