Grottmålningar i rymden

Nothing is more symptomatic of the enervation, of the decompression of the Western imagination, than our incapacity to respond to the landings on the Moon. Not a single great poem, picture, metaphor has come of this breathtaking act.

Orden är litteraturvetaren och filosofen Georg Steiners. Han undersöker människan med utgångspunkt från vårt språk och jag tycker citatet säger mycket.

Kulturellt bemedlade människor har svårt att ge sig i kast med rymden för att det ligger så långt ute i den mänskliga erfarenhetens extremer. Konsten kommer när kampen för att hålla sig levande kan ta paus. De första upptäckarna hinner inte göra mycket konst.

Astronauten Alan Bean försöker uttrycka sin erfarenhet genom att måla den, men tavlornas konstnärliga höjd kan förstås diskuteras. Story Musgrave försöker förklara att ”Space is a be, not a do”. Många andra astronauter har inte verktygen att förmedla sina erfarenheter.

Vad som krävs är förstås fler människor i rymden. Precis som när stenåldersmänniskorna plötsligt började rista jaktscener på grottväggarna, kommer rymdfarare av nöd att skapa bråddjupa beskrivningar av den nya mänskliga erfarenheten.

Det kan bli viktig konst, som får breda grupper att inse var vi hör hemma och att vi har jorden till låns. Det är därför jag gläds åt veckans tecken på fler möjligheter att nå rymden: Blue Origin konfirmerar att New Shepard ska skickas mot rymden 2012 och SpaceX har hållit ett första träningspass för Nasas astronauter i rymdkapseln Dragon.

Nedanstående är inte så mycket konst, men det är den snyggaste och mest inträngande beskrivning av en uppskjutning som jag sett. Helt klart en modern grottmålning av högsta klass.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist