Hallå? Hallå!?

Det nyupptäckta tomrummet i Universum som bland andra DN och New Scientist rapporterar om är inte riktigt möjligt för en vanlig människa att föreställa sig. En MILJARD ljusår av tomhet. Hela vintergatans svårfattbara diameter på 100.000 ljusår blir som en droppe i havet.

Tomrummet upptäcktes nyligen av radioastronomer och ligger mellan 6 och 10 miljarder ljusår härifrån. Det är helt tomt både synlig och mörk materia. Enligt upptäckarna kan det vara en ledtråd i jakten på den mystiska mörka energin.

När vi nu är inne på avstånd kan det vara nyttigt att reflektera över avstånden i solsystemet vilket Sweden Solar System är ett bra exempel på. Jorden är ett dammkorn även med solsystem-mått. Sen kommer vi in på avståndet till närmaste stjärna och tomrummen mellan stjärnorna är så enorma att många undrar om det ens är möjligt för människan att någon gång överbrygga dem inom rimliga tidsramar. Voyager 1 som uppmärksammades häromdagen har färdats i 60000 km/t i 30 år och ligger 14 ljustimmar bort. Närmaste stjärna ligger över 4 ljusÅR härifrån.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist