Överraskande val av nya europeiska astronauter

Grattis Danmark! Andreas Mogensen blir er nya Fuglesang, och kanske, kanske får Andreas gå på månen.

När ESA i dag presenterade de personer som blivit uttagna att representera Europa i rymden fanns Andreas med som en av de sex. Här är samtliga:

Från vänster till höger:
Luca Parmitano, Italien
Alexander Gerst, Tyskland
Andreas Mogensen, Danmark
Samantha Cristoforetti, Italien
Timothy Peake, Storbritannien
Thomas Pesquet, Frankrike

Som Popast konstaterar är det en besvikelse att bara en av de sex är kvinna. Det kanske mest märkliga är att britten Timothy Peake finns med. Storbritannien deltar nämligen inte i ESA:s program för bemannad rymdfart.

Generaldirektören Jean-Jaques Dordain förklarade på presskonferensen att det beror på att de helt enkelt valt de bästa.

Yeah right.

Som om de skulle ha valt in ytterligare en svensk istället för en dansk? Som om det var en tillfällighet att de stora bidragsgivarna Tyskland, Frankrike och Italien fick med astronauter?

Självklart ligger något politiskt bakom och Storbritannien lär snart börja bidra till ESA:s program för bemannad rymdfart.

Jag tycker att Dourdains uttalanden är pajaseri, ovärdigt en verksamhet som vi beskostar med våra skattepengar. Hans krumbukter är en skymf mot de duktiga svenskar, norrmän, spanjorer, schweizare, holländare och belgare som i realiteten inte hade samma chans som medtävlarna.

Men, nu låter vi bitterheten pysa ut i rymden, detta är en stor dag för de utvalda och det känns bra att vi kommer att ha duktiga européer som är redo att gå i frontlinjen även i framtiden.

Läs mer i DN och GP

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist