Hawking: satsa stort på rymdkolonier

Den brittiska kosmologen Stephen Hawking tar bladet från munnen när det gäller rymdutforskning. I ett tal som refereras av New Scientist går han hårt åt alla som gnäller på kostnaderna.

”Even if we were to increase the international [space exploration] budget 20 times to make a serious effort to go into space, it would only a small fraction of world GDP…Isn’t our future worth a quarter of a percent?”

Hawking menar att det för mänsklighetens överlevnad är lika viktigt att vi bekämpar klimatförändringarna som att vi lär oss leva i rymden. Han tror också att vi kan resa till andra stjärnsystem inom 500 år.

Hawking är välkänd för sina populärvetenskapliga böcker och för sin kamp mot sjukdomen ALS. Han åtnjuter respekt i alla läger. Att han nu kräver mycket mer pengar och mycket mer människor i rymden är något man får hoppas slår rot i all tveksamhet. Till exempel verkar tråkigt nog den amerikanske presidentkandidaten Barack Obama vilja slå till bromsarna för Nasa.

I sitt tal på en bankett för att fira Nasas 50 år gav Hawking också sin syn på den kniviga frågan om varför Universum verkar så tomt. Hans känsla är att intelligent liv är väldigt ovanligt och – la han till – det är inte säkert att det ens finns på jorden.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist