Historisk uppskjutning av Falcon9

Om några hundra år kommer dagens uppskjutning av Falcon9 kanske att finnas med i historieböckerna. Det är signifikant på längre sikt att en kommersiellt utvecklad rymdfarkost som kan ta människor till rymden är framtagen – och tycks fungera.

Mediebevakningen i Europa är skral hittills, men amerikanska CNN bevakade händelsen och redan i tredje stycket lyckades journalisten sammanfatta vad det handlar om:

”Paid for by the money and dreams of a millionaire, the rocket serves as a symbol of the future and could carry astronauts and cargo to the international space station.”

Det är ju det som gör hela saken så intressant. En visionär entreprenör som ger sig fan på att betyda något för mänsklighetens framtid och som lyckas pusha sin dröm ända till omloppsbana. Dagens uppskjutning är en symbol för att det går att komma framåt även med de ”omöjligt” höga kostnaderna för att skjuta något till rymden.

SpaceX nådde omloppsbana på första försöket med sin jämförelsevis billiga raket. Vi pratar alltså om en farkost i klass med rymdfärjan och som förhoppningsvis kommer att kunna ta människor till rymden inom tre år.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist