Holmes finns knappt på den svenska himlen

Er tillgivne rymdbloggare är inget stort astronomämne och hittills har jag inte lyckats ta mig ut för att observera kometen Holmes, men jag lovar att försöka i slutet av veckan när molnen kanske skingras.

Intressant dock att ta del av Populär Astronomis reflektion kring vad TT väljer att skicka ut i nyhetsflödet. Eftersom man inte skrivit något om Holmes är det som om kometen inte finns i svenskens medvetande. Hade man gjort det hade tidningarna varit fulla av information. Så stor är TT:s makt i Sverige (och då är det förstås allvarligt när det blir så fel som Popast avslöjar).

Att TT:s dagordning är skrämmande allenarådande framgår även när Svenska Dagbladets vetenskapsjournalist Susanna Baltscheffsky berättar varför tidningen inte skrev om en klimatnyhet som alla andra skrev om. Man hade gjort det ett halvår tidigare, men då hoppade ingen på tåget.

Lösningen på problemet är att jorunalisterna utanför TT börjar tänka mer själva och producera mer självständigt. DN ska ha credit för att man åtminstone gjort en egen notis om Holmes.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist