Hon kan ge dig flera år i livet

Cynthia Kenyon
Cynthia Kenyon

Åldrande och död skulle många människor vilja skjuta upp om de kunde och oräkneliga kvacksalvare har tjänat pengar på denna djupa önskan. Nu börjar allt fler forskare på allvar intressera sig för om åldrandet skulle kunna påverkas medicinskt. Och de har fått ett oväntat starkt stöd.

Under hösten gick Google in med sina ekonomiska muskler för att undersöka  om man kan stoppa åldrandeprocesser och på så sätt se till att cancer och alzheimer inte får fäste. Googlegrundaren Larry Page berättade att företaget Calico ska syssla med långsiktig forskning för att ”förbättra miljoner människors liv”.  Att Larry Page själv precis fyllt 40 kan möjligen ha med saken att göra. 

Nu har Calico ett litet dream team samlat. En vd från läkemedelsbolaget Roche, som också sitter i Apples styrelse, ska leda verksamheten. Med sig har han tagit flera tunga namn från Roche och knyter till sig ledande universitetsforskare som rådgivare.

En av dessa är Cynthia Kenyon, biokemist och genetiker på University of California och känd för ett uppmärksammat experiment där hon genom att slå ut den gen som kodade för en specifik cellreceptor hos en mycket liten rundmask kunde fördubbla maskens livslängd. Cellreceptorn fångar upp ett hormon och aktiverar system i kroppen som startar åldrandet och i praktiken ser till att masken lämnar plats för kommande generationer.

Tanken är förstås att även människors åldrande kan styras genom att blockera vissa receptorer (se nedanstående TED-talk). Med Googles resurser kan Cynthia Kenyon gå vidare med sina teorier om att åldrandet inte handlar om att våra kroppar slits ner av tidens tand. De kan hålla mycket längre, men vi är evolutionärt utvecklade till att lämna plats. De etiska diskussionerna om hon och Calico lyckas framställa någon form av livselixir lär inte vänta på sig.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist