Hoppfullt hopp från gränsen till rymden

Äventyraren Felix Baumgartner lyckades i dag hoppa från 40 kilometers höjd ner till jordytan. Han tog sig dit i en kapsel fastsatt i en heliumballong och färdades i fritt fall ner till dryga kilometern kvar då han utlöste sin fallskärm.

Baumgartner är därmed den människa som färdats högst i en ballong (39 kilometer – rymden anses börja på vid 100 kilometer). Dessutom är han förstås den som fallit längst och den hittills enda människa som under fritt fall slagit igenom ljudvallen.

Det som var för mig var mest slående med dagens händelser är det globala genomslag som rekordförsöket fick (till och med viktigpetter-Sveriges Radio toppade med hans hopp) och det var kul att se den välproducerade och dramaturgiskt spännande direktsändningen.

Genom att låta den förre världsrekodhållaren agera CapCom blir det känsla. Genom att mamma och flickvän gråter blir det känsla, genom att Felix agerar lite svajigt i sin trycksatta dräkt blir det känsla.

Det var tydliga rymdvibbar i allt och man kan inte låta bli att fundera på hur en dramaturgiskt väl uppbyggd produktion kring framtida rymdfärder skulle slå igenom i mediebruset. Jämför gärna MarsOne:s idéer.

Red Bull har under alla omständigheter laddat sitt koffeinkryddade vatten med en rejäl dos mer känsla och jag hoppas att de fortsätter sponsra liknande äventyr.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist