Hör författaren av nya svenska Mars-boken

Här presenteras vinnarna i tävlingen om boken ”Framåt Mars”. Dessutom kan du höra en podcast med författaren Ella Carlsson.


Ella Carlssons passion är planeten Mars. På arbetstid utforskar hon planeten från Institutet för rymdfysik i Kiruna. På fritiden åker hon gärna till någon av de Mars-simuleringar som finns runt om i världen. Nu delar hon med sig av sin kunskap och fascination i boken ”Framåt Mars”, som precis har landat i bokhandeln.

TÄVLA

Tävlingen är nu avgjord. Det rätta svaret var 1971 och Sovjetunionen. Det kom in många rätta svar och bra motiveringar till varför Mars är ett mål för människor. Alla borde få en bok – följande får:

Ulla Jönsson i Kil som vill till Mars för att slippa stress och pryljakt.
Helena Grützelius Hirvonen som vill satsa på Mars för att hennes son vill dit.
Lars Lund som konstaterar att Mars bara är en början – men en mycket bra sådan.

Grattis – böckerna kommer på posten!

Tävlingen:
Viking-sonderna som landade på Mars 1976 var inte först. Sonden Mars 2 var det första mänskligt tillverkade som nådde planetens yta. Vilket år var det och från vilket land kom den?

Motivera också med högst 100 ord varför du tycker att mänskligheten ska satsa hårdare på att nå Mars (alternativt satsa mindre).

Juryn består av Rymdenidag.se:s redaktör och besluten kan inte överklagas.

Senast den 31 mars vill jag ha ditt svar via mail som du skickar till dag@rymdenidag.se. Glöm inte att uppge namn och postadress.

Du kan också hoppa över allt besvär och köpa boken direkt på Bokus eller Adlibris.


Ella Carlsson på Mars Societys simuleringsanläggning

LYSSNA
Här kan du höra en intervju (podcast) med Ella Carlsson (mp3)

Ella Carlsson var fascinerad och intresserad av rymden som barn. Hon har behållit intresset och utvecklat det och nu är hon en av Sveriges främsta Mars-kännare. Hennes bakgrund som flygofficer, friluftsmänniska och forskare är som gjord för rymdfärder och hon skulle inte tacka nej till att bli astronaut – framförallt om resan skulle gå till Mars. Även om hon inte kommer dit själv, vill hon genom sitt arbete och sin bok inspirera nästa generation svenskar.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist