Hör Fridlund om nya exoplaneten

Corotmissionen ledd av svenske Malcolm Fridlund har lyckats ringa in den hittills minsta planeten runt en annan stjärna.

COROT-Exo-7b heter den och den är mindre än två gånger jordens storlek. Den kretsar ytterst nära sin sol 390 ljusår härifrån och därför är den förstås extremt varm. Exakt vad den består av är oklart, men det är iallafall ingen gasjätte som många av de andra upptäckta exoplaneterna.

Tills vidare får fantasin spela upp miljöerna. Kanske reflekteras stjärnans protuberanser av en immig vattenocean på planetytan? Eller så är det en öde jättejord av glödande sten. Det viktiga med upptäckten är att småplaneter kan ligga nära andra stjärnor än solen.

Operatörerna av Corot-teleskopet fick indikationer på planeten redan i slutet av sommaren 2008, men först nu offentliggör man upptäckten efter att ha lagt ner mycket jobb på att verifiera signalerna.

I höstas fick jag en pratstund med Malcolm Fridlund nere på Estec i Nederländerna. Han var mitt uppe i de första analyserna och jaktinstinkterna var påkopplade. Fridlund gör nämligen allt för att hitta en jord, alltså en stenplanet på ett avstånd från sin stjärna som matchar avståndet mellan jorden och solen. Upptäckten av den här planeten är ytterligare ett steg på vägen dit.

Så här lät Malcolm Fridlund efter att de första indikationerna på planeten kommit:

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist