Humörhöjare

Plötsligt känns det inte längre sci-fi-nördigt att prata om att människan bör bli en multiplanetär art. Det blev över en helg en realistisk målsättning på bara några årtiondens sikt och det ger goda skäl att fira. Inte minst för att jorden kommer att tjäna mycket på att vi etablerar oss på Mars och lär oss att leva snålt och få perspektiv på vår unika bubbla av liv i rymden.

Det som hänt är att mentala barriärer har raserats av SpaceX och detta lilla företags enorma prestation att skicka upp en kapsel till ISS. En kapsel som är många gånger billigare, men betydligt mer avancerad än europeiska jätteprojektet ATV till exempel.

Här är presskonferensen efter att Dragon dockat med ISS i går. Man smittas av glädjetjuten på SpaceX och framåtsyftande uttalanden av Elon Musk såsom (25:55 in i videon):

This was a crucial step, and having achieved this step it makes the things in the future and the ultimate path towards humanity becoming a multiplanet species much, much more likely. The chance of that happening just went up dramatically, so people should be really excited about that.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist