Hur engagerar vi ännu fler svenskar?

Populär Astronomi har rett ut statistiken om svenskarnas inställning till rymdverksamhet och det landar i positiv trend. Dags att smida medan järnet är varmt! Hur får vi allmänheten mer engagerad i rymdfart?

Det blir intressant att se vad som kommer ut av pågående Rymdforum. Förhoppningsvis lyckas man trycka ut nyheter och intressanta människor i medierna de kommande dagarna. För det handlar om att trycka ut, pressa in och lura fram. Häromdagen gnällde jag på medierna och faktum är att man aldrig kan lita på dem. Man kan manipulera dem, men inte lita på att de ska göra en vettig bedömning av vad som är viktigt i världen (och rymden). Bad Astronomy-Phil funderar på detta just nu och Personal Spaceflight har ett färskt exempel.

Återstår alltså opinionsbildning. Jag tycker att de som utgör Rymdforum bör fokusera mer på saker som engagerar massorna. Varje uppskjutning från Esrange ska förstås direktsändas i samarbete med de stora mediernas webbplatser, resultat från satellitmätningar blir tyvärr bara intressanta om en profilerad person kan fås att kommentera dem med darr på rösten.

Rymdbloggar som denna, vars verksamhet bygger på eget intresse, har förhoppningsvis genererat lite goodwill till rymdverksamhet. Men det måste till fler röster i bruset. Alla med intresse kan starta en egen blogg eller påverka på sitt sätt. Har du som läser detta fler idéer?

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist