I skuggan av Phoenix

Långt ute i rymdens mörker kämpar en bortglömd liten rymdfarkost för att en dag nå tillbaka till jorden. Kanske sneglar den avundsjukt på allt ljus över besättningen på Discovery STS-124 som gör sig redo att docka med rymdstationen och Phoenix som gör succé på Mars. Där är första spadtaget avklarat och missa inte det Popast har upptäckt, att man kan få direktmeddelanden från Phoenix förehavanden via webbtjänsten Twitter.

Farkosten som alla glömt bort heter Hayabusa och är en vingbruten liten japansk sond som nådde asteroiden Itokawa 2005. Den skulle göra en landning och hämta hem lite asteroidgrus och sedan återvända till jorden och släppa ner en kapsel med materialet för analys, men mycket har gått snett och expeditionen har under flera år hängt på en skör tråd. Hayabusa har kört slut på bränsle i sina försök att få till en landning och det är fortfarande osäkert om man fick med sig något. Nu har man bara jon-motorn kvar och ett fungerande styrhjul, men japanerna ger sig inte. Hayabusa ska hem.

Enligt ett pressmeddelande från Jaxa som Emily Lakdawalla upptäckt kuskar sonden just nu nära Marsbanan, på andra sidan solen. Det tar 40 minuter för signalerna att nå fram, men den lever! Japanerna skriver till och med att de börjat förbereda sig för återinträdet då en kapsel ska släppas ner över Australiens vildmarker med rymdgruset. Detta kan ske tidigast juni 2010.jaxa.gif

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist