In i spindelnätet i helgen

Befinner du dig i Stockholmstrakten i helgen kan ett besök på Bonniers konsthall liva upp. Där finns utställningen det kanske talas mest om just nu.

Argentinaren Tomás Saraceno går stenhårt rakt på tillvarons mysterier och använder sig av naturvetenskapliga forskningsresultat. Han ställer till exempel ut ett tredimensionellt spindelnät med kopplingar till Big Bang-forskning, han modellerar flygande städer och kompletterar med en video där han själv stiger till väders i ett tält lyft av helium för att visa att det är möjligt.

Saraceno vill få människor att bryta med instängda tankebanor och öppna ögonen mot Universum, säger han själv. Citat ur en Svd-intervju:

Med visionen om nya levnadssätt och Saracenos tillvägagångssätt blir den enkla jämförelsen den visionära vetenskapsmannen, som drömmer om flygande molnformade samhällen som drivs av solenergi.

–Vaddå drömmer? Det kan vara verklighet imorgon. Jag har kontakt bland annat med Nasa, som förresten har långtgående planer på att skicka ut en svart änka i rymden för att se hur näten påverkas av tyngdlöshet.

Inser så sakteliga att inget är omöjligt för denna konstens egna heliumballong och att det sannolikt är min egen oförmåga att se utanför det jag förstår som är orsaken till min irritation. Bekännelsen möts av ett stort leende, och sedan konstaterar han att alla isolerade sfärer är svåra för människan. ”Se bara vad som händer med människor i Big brother”.

–Men om vi ska kunna skapa en ny planet måste vi först lära oss att leva på den här, och det säger jag trots att jag är för kolonisation av andra planeter.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist