Interaktionsregioner eller total recall?

Att följa en svensk vetenskapsnyhet över världen är ganska intressant.

Helt kort så har den svenska instrumentet Aspera 3 på Mars Express genererat resultat som gör att forskarna nu upptäckt att plötsliga utbrott från solen river bort atmosfären på planeten Mars. Jätteintressant förstås, men nu ska det handla om var man kan läsa nyheten – och hur den utformas.

Studien publicerades först i ”Geophysical Research Letters” – knappast ens på ett bibliotek nära dig.

Ett svenskt pressmeddelande på NewsDesk. Ganska torrt och redovisande. Det måste kanske vara så, men you lost me with: ”corotaterande interaktionsregioner”.

Sveriges Radio tog som enda svenska media (hittills) upp nyheten på onsdagmorgonen. Deras vetenskapsredaktion är ambitiösa och har nästan redovisningsplikt. Pliktskyldigheten lyser också igenom i rapporten.

Vi måste gå utomlands för att det ska ta fart. Discovery kallar det ”Solar Super Winds”, ja, det blir ju lite roligare iallafall.

Popular Science går ett steg till: Bad News for Terraformers: Periodic Bursts Of Solar Radiation Destroy The Martian Atmosphere.

Jag gillar det. Det behövs kvällstidningsvinklar på populärvetenskap för att öka intresset. De blandar till och med in bilder från filmklassikern Total Recall.

Det är viktigt att det blir rätt – ja, men hårda vinklingar och fantasi behöver inte med automatik betyda faktafel. Ökat engagemang, ökad förståelse för sammanhang är viktigt. Alltså kanske vetenskapsjournalistiken ska låna lite vapen från menlös schlagerjournalistik och börja locka till läsning på ett helt annat sätt.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist