Intressanta tider

Det är mycket som är nytt nuförtiden. Alla försöker reta våra sinnen och är det inte en ny kaviartub så är det nya säsonger av tv-serier eller nya spännande resor. Vi blir översköljda varje vecka.

Den här veckan har också bjudit på nyheter från utvecklingen av privat rymdfart, men det som skiljer ämnet från många andra nyheter är det faktum att det inte handlar om samma gamla kaviar, samma grundläggande dramaturgi eller geografiska platser. Här kan vi nämligen prata om nytt på riktigt. I förlängningen kan det som händer i den här sektorn leda till omvälvande perspektiv på jordelivet.

Mest uppmärksammat är kanske Virgin Galactics test av SpaceShipTwo. Att se rymdfarkosten släppa från moderskeppet och glida in för landning ger verkligen känslan av att detta kommer att fungera. Det är bara ett tändningen av raketmotorerna och rymdfärden som saknas.

Tre andra händelser i veckan som gick med viss relevans:

Liksom Virgin Galactic siktar Armadillo Aerospace också på 2012 som start för rymdturistflygningar. En ryss har blivit första passagerare efter att ha vunnit en tävling.

Bigelow Aerospace som redan har två prototyper till uppblåsbara rymdstationer i omloppsbana, ska enligt rykten ha sex nationer som uttryckt intresse för att hyra plats på de nya rymdstationerna som hotellmagnaten planerar att skicka upp från 2014.

Han har redan preliminärbokat SpaxeX Falcon 9 till det året. Falcon 9 är en privat utvecklad jätteraket som nu ska ut på en första testflygning för att kvalificera sig som Nasas nya transportmedel till ISS. En andra Falcon 9 står redan på Cape Canaveral.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist