Investeringstips till vilsna kapitalister

Kapitalismen är på fel stig. Den virrar runt i konstruerade finansmarknader, i penningflöden som cirkulerar kring sjunkande produktionskostnader och i en rovgirighet som prioriterar kortsiktig profit.

Förhoppningsvis hittar den snart tillbaka och vid sidan av hopplös glorifiering av rymdfart ser jag en reell marknad runt hörnet som kan ge en sund och långsiktig utdelning och som samtidigt utvecklar mänsklighetens kunskaper och erfarenhet. Suget efter rymdturism kommer att skapa intäktsströmmar till dem som är smarta nog att hitta sätt att kapitalisera på det.

Vi har den grundläggande affären där företag som Virgin Galactic faktiskt bygger rymdskepp. En svår sektor som kräver enorm investeringskraft och en Richard Branson.

Men turistsektorn är ju inte bara Boeing-plan. Det är så mycket mer av resebyråer, guideböcker, väskfabrikanter, hotell, nöjen och drömmar.

Suget efter rymden är permanent. Det visar både marknadsundersökningar och en så enkel sak som statistiken på tidningarnas webbplatser. Så fort det är något rymdrelaterat sticker klicken iväg. Det finns snart farkoster som kan ta mängder av människor dit och mitt tips till vilsna kapitalister är att ta subprime-pengarna och stoppa in dem i en marknad vars expansion på längre sikt är oundviklig.

Ett tecken på vad som börjar hända är att en österrikisk lågprismatkedja börjat sälja rymdresor. I deras fall handlar det om att stärka sitt varumärke genom att sammankopplas med rymden. Se där, ytterligare ett sätt att kapitalisera på rymdfart.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist