Japansonden framme vid asteroid

Den japanska sonden Hayabusa har gått in i omloppsbana runt asteroiden Itokawa 17 ljusminuter från jorden. Att ha nått så här långt är en teknisk storprestation, men nu kommer de riktiga svårigheterna.


Foto: JAXASonden Hayabusa ska landa på en asteroid, samla upp prover och sedan återvända till jorden. Det är ett ambitiöst projekt. Lyckas det skriver Japan historia och får revansch för tidigare misslyckanden.

Japan har länge satsat på rymden, men haft problem. Bland annat slutade sonden Nozomi att fungera på väg till Mars 2003. Samma år skickades dock Hayabusa upp och den fungerar fortfarande. Det är avancerad och oprövad teknik som gör att Hayabusa oberoende av jorden korrigerar och styr mot himlakroppen.

Det första stora testet lyckades. På måndagen gick Hayabusa in i omloppsbana 20 km ovanför asteroiden Itokawas yta och tog då bilden ovan. Nu väntar ännu svårare uppgifter. Hayabusa ska landa på asteroiden, ta med sig prover och sedan återvända till jorden.

För att klara detta släpper sonden ner en reflekterande platta på asteroiden. Den använder sedan plattan för att navigera ner mot asteroiden med hjälp av bland annat laser. Efter landningen skrapar den upp material från asteroiden och bränner sedan av sina motorer och går upp i omloppsbana igen.

Sedan lämnar Hayabusa Itokawa och återvänder mot jorden. I juni 2007 kommer de inkapslade proverna att landa i Australiens vildmark och vetenskapsmännen får en unik möjlighet att studera asteroidmaterialet. Lyckas det kommer också konceptet med optiska autonavigering kunna utvecklas till andra rymdfärder.

Mer om Hayabusa-expeditionen.

Senaste nytt från japanska rymdmyndigheten Jaxa

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist