Jordlik planet upptäckt i annat solsystem

Större och längre bort från sin sol än vad jorden är. Men ändå så lik vår planet att upptäckten kan bli ett genombrott i jakten på systerplaneter i universum.


ESO-illustratörs tolkning

Med hjälp av bland annat det europeiska ESO-observatoriet i Chile har forskare för första gången påvisat en planet av jordens typ i ett annat solsystem.

– För första gången har vi sett en planet som stämmer med teorierna för hur ett solsystem uppkommer, säger den danske astronomen Uffe Gråe Jörgenssen.

Det är över tio år sedan man först observerade planeter i andra solsystem, men det har tills nu handlat om gasplaneter större än Jupiter eller planeter ytterst nära den andra stjärnan. Den nyupptäckta planeten består av fast materia och är ”bara” är runt fem gånger större än jorden. Den kretsar tre gånger så långt bort från sin sol, på ett avstånd som motsvarar det som asteroiderna mellan Mars och Jupiter håller till i. Den är alltså förhållandevis lik jorden.

Inget liv
Planetens sol är en svag röd dvärgstjärna som befinner sig 28000 ljusår härifrån. Det är alldeles för kallt på planeten för att den ska kunna härbärgera några jordlika livsbetingelser som exempelvis flytande vatten.

Den teknik man använt för att hitta planeten bygger på att himlakroppar kan böja stjärnors ljus genom sin enorma gravitation. När den röda dvärgstjärnan passerar framför en annan stjärna uppstår en effekt i ljuset från den bakomliggande stjärnan. Även en kretsande planet ger utslag på de känsliga instrumenten. Med hjälp av utslagen kan man räkna ut planetens massa och avstånd till sin stjärna.

Även om mätningarna kräver mycket speciella omständigheter kommer vi med den nya metoden antagligen att upptäcka allt mer jordlika platser på andra ställen i universum.

Om upptäckten i tidskriften Nature

Se en video från ESO som närmare förklarar upptäckten och metoden

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist