Jules Vernes fantasier förverkligade

Tidigt på söndagmorgonen lyfter en europeisk Arianeraket med det närmaste Europa har kommit rymdfart med människor. Den delvis trycksatta ATV-farkosten ska skeppa tonvis med förnödenheter till internationella rymdstationen ISS.

Denna första ATV som skjuts upp har fått namnet Jules Verne och med ombord på den spännande premiärflygningen finns originalteckningar från Jules Verne, den franske författare som redan 1865 skrev om månlandningen i ’From the earth to the moon” och som anses vara science-fiction-genrens föregångare.

Uppskjutningen kan du följa direkt på webben om du är vaken klockan 05. Att följa den på plats är svårare eftersom du måste ta dig ända till Västindien och franska Guyuana. Anledningen till varför man skjuter från Kourou-atollen är främst närheten till ekvatorn, men kanske också det faktum att fransmännen vill ha det så. Nog hade det varit roligare om Europas raketer hade kunnat lyfta från kontinenten – varför inte längst ner på italienska östkusten, klacken? Å andra sidan gör detta att svenska Esrange är en unik uppskjutningsplats i Europa.

Orkar du inte se uppskjutningen liv i morgon kan du satsa på följa rymdfärjan Endeavour. Klockan 08.38 svensk tid på tisdag morgon mullrar den mot skyarna i en spektakulär nattlig uppskjutning.

Kolla den här videon från ESA som ger dig hela bakgrunden till ATV:

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist