Kaotisk dynamik kan rädda arabisk satellit

Rymden i dag rapporterade tidigare om en misslyckad uppskjutning av ArabSat 4A i slutet av februari. Det finns möjlighet att rädda satelliten med de nya tankar kring hur man bäst förflyttar sig i universum som kallas kaotisk dynamik.

Ryska myndigheter undersöker nu varför Proton-raketen inte lyckades placera satelliten i en korrekt omloppsbana. Enligt uppgifter tittar man också på möjligheten att satelliten själv kan ta sig till den rätta banan – på hög höjd ovanför ekvatorn.

Ett sätt att göra det kan vara att kopiera den tekniska bravur som de ansvarige för AsiaSat 3 gjorde 1997. Då hände samma sak. En Protonraket lyckades inte med det sista steget och satelliten hamnade fel. Efter att den förklarats förlorad inledde ett konsortium av försäkringsbolag och tekniker en räddningsaktion. Man använde satellitens eget bränsle för att med små puffar trycka den mot månen. Till slut fångades den upp av månen och gjorde två varv innan den hamnade på en bana runt jorden som stämde med ursprungsmålet.

Liv i galaxen
Vetenskapen bakom kallas ”Chaotic Dynamics”, det handlar om att känna till himlakropparnas påverkan på varandra och utnyttja det. Den svenskbyggda ESA-sonden SMART-1 använde samma krafter för att på ett billigt sätt ta sig från jorden till månen. Forskningen kring femomenet uppmärksammas nu mer och mer.

Den astronomiska dynamik som räddade AsiaSat 3 och förde SMART 1 till månen med bara några kilo bränsle tros till och med kunna transportera material från solsystem till solsystem. Koppla på en panspermia-teori och du har krafter som kan sprida liv över en hel galax.

Läs mer om Chaotic Dynamics

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist