Karin Bojs politiskt korrekta hållning

När DN:s vetenskapsjournalist Karin Bojs skriver en krönika om Sputnik, rymdåldern och de nya månplanerna blir den precis så politisk korrekt som man kan befara.

Det är som att den ypperliga grafiken i tidningen måste balanseras av en avfärdande krönika. Jag tycker det är viktigt med vass kritik och genomlysning, men då måste man vara lite mer saklig. Karin Bojs skriver att USA:s planer att återvända till månen ”nog” är till för att anordna ett fantastiskt skådespel och att de är militärt motiverade.

Det låter som att Karin Bojs har direktkontakt med en ljusskygg grupp med PR-människor som sitter och drar i trådarna och ordnar skådespel. Vad gäller militären är de djupt inblandade amerikansk rymdverksamhet och rymdverksamheten växte ur militären, men det vore skoj att veta exakt vad i Project Constellation som används för militära ändamål om Karin Bojs har sådan inside information. På vilket sätt är månlandaren militär?

Karin Bojs tycker att en läsare sammanfattar det onödiga i månplanerna bra med de föraktfulla orden ”Har de glömt bort hur de gjorde förra gången de åkte dit?” Att Sveriges kanske mest inflytelserika vetenskapsjournalist sänker sig till den nivån utan att förklara bakgrunden är lite märkligt.

I vilket fall vore det lämpligt att i en krönika av denna art nämna vad tillskyndarna av nya månfärder använder: att det finns vetenskapliga värden, att månen är ett naturligt nästa steg för permanent mänsklig närvaro i rymden vilket leder till teknisk, samhällelig och mental utveckling. Varför var förresten Sputnik så fantastisk när månplanerna är så onödiga? Var det värt all kraft för 50 år sedan att skicka upp en blippande konservburk?

Journalister ska vara kritiska och granskande, men man bör ställa krav på sakliga, skarpa invändningar. Genom sitt von oben-perspektiv förstärker Karin Bojs det europeiska kynnet: ”låt USA och Kina kapplöpa så tittar vi på och skakar på huvudet”. Varför inte överraska med att skriva en skarp krönika riktad mot ESA och Europa? Rubrikförslag: ”Varför lämnar Europa fältet fritt för andra makter i rymden?”

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist