Kina på väg till månen

2007 tänker Kina sända en egen kretsare till månen. Den ska bland annat kartlägga landningsplatser för kommande robotar.


Samtidigt som ESA:s svenskbyggda SMART 1 kretsar kring månen och NASA jobbar med sina första steg på väg tillbaka till månen, meddelar Kina att Chang’e-1 lyfter mot månen redan 2007.

Enligt uppgifter från kinesiska myndigheter ska Chang’e-1 kretsa runt månen och kartlägga den i 3D. Man ska också mäta strålning och sammansättning och eventuellt även använda radar för att se vad som döljer sig under månens yta.

NASA.s Lunar Reconnaissance Orbiter som ska ha ungefär samma uppgifter sänds upp först ett år efter den kinesiska.

– Kineserna ser alltid till att deras ”första” försök är större och bättre än andras första försök, säger USA-baserade Asienanalytikern Dean Cheng till BBC.

Chang’e är namnet på en kinesisk mångud och denna första kretsare kommer att följas av flera. Enligt en tjänsteman på China Aerospace Science and Technology Corporation kommer kinesiska robotar att landa på månytan inom kort. Några uppgifter om planer på att sända människor finns inte.

– Det ligger inte i den kinesiska kulturen att prata om när eller vilket datum mål ska vara uppfyllda. Man gör inte det för man vill inte tappa ansiktet om ”löftet” inte håller, säger Dean Cheng.

Klart är att kineserna jobbar på. Rymden är en prestigeprojekt för Kina, vilket inte minst den först ”taikonauten” 2003 är ett bevis på.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist