Kina sköt upp två taikonauter

Natten mot onsdagen svensk tid mullrade det i Gobiöknen i Kina. För andra gången sände Kina upp människor i rymden. Denna gång ska två så kallade taikonauter tillbringa flera dagar i omloppsbana.


Foto: Kinesisk tvDen kinesiska farkosten Shenzhou 6 kunde utan problem lyfta två taikonauter till över 300 kilometers höjd och omloppsbana runt jorden. Där ska de stanna i upp till en vecka.

2003 blev Kina den tredje nation att skicka en medborgare till rymden. Det är fortfarande bara USA, Ryssland och Kina som kan göra detta och för Kina är rymden ett prestigeprojekt som symboliserar landets framåtskridanden.

Foto: kinesisk tv

Därför hade man satsat hårt på den senaste uppskjutningen. Den första skedde i hemlighet. Denna direktsändes i statliga tv:n. Första gången satt taikonauten i rymddräkt i ett litet utrymme. Denna gång ska två personer vistas i ett stort utrymme där de kan ta av sig rymddräkterna och där de kan utföra vetenskapliga experiment.

Kina har skickat upp satelliter sedan 70-talet. 2007 vill man skicka en forskningsfarkost till månen. Det kinesiska rymdprogrammet bygger på sovjetisk teknologi och sköts i nära samarbete med militären.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist