Kometens ingredienser avslöjade

Kometsonden Deep Impact har blottat några av kometen Temple 1:s hemligheter. Den fluffiga ytan och närvaron av karbonater är några av överraskningarna, rapporterar forskarna.


Foto: NASAReceptet på sammansättningen av en komet är eftertraktat. Kometerna antas nämligen innehålla det ursprungliga byggmaterial som formade solsystemets planeter. Deep Impact-forskarna har kunnat lista de viktigaste ingredienserna.

När sonden Deep Impact kraschade in i kometen Temple 1 i somras, studerade forskarna noga vilka typer av ämnen som frigjordes i kraschen. Man brukar säga att kometer kan liknas vid smutsiga snöbollar, men efter att ha studerat Temple 1 är forskarna mer inne på att kalla dem snöiga smutsbollar.

Dessutom är det knappast en kramad boll det handlar om. Ytan på Temple 1 är lösare än den finaste nysnön i backen. Kometen hålls ihop av gravitation, men den är så svag så om du stod på ytan skulle du kunna hoppa bort från kometen.

När det gäller själva receptet var forskarna överraskade över att finna karbonater i mixen. De är av en typ som bara kan bildas i närvaro av flytande vatten. Eftersom kometerna är helt nedfrysta och för det mesta befinner sig mycket långt ifrån solen tror man att det material som bildade kometerna i solsystemets barndom fanns både nära och långt bort från solen.

Mer om receptet

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist