Kometfångaren Stardust kan få nya uppgifter

Just nu sitter forskare världen över lutade över de första fragmenten av en riktig komet som någonsin kommit under människans lupp. Kometfragmenten levererades i en kapsel i början av året av ”kometfångaren” Stardust. Efter avklarade uppgifter har Stardust lagts i omloppsbana runt solen. Nu vill andra forskare väcka upp sonden för fler kometobservationer.

Enligt New Scientist vill man styra om Stardust till ett möte 2011 med en annan komet – Tempel1. Förra sommaren lät NASA en projektil krocka med Tempel1. Försöket annonserades som extremt lyckat och man fick också fram mycket data, men helt lyckat var det inte. En kamera ombord på sonden Deep Impact fungerade inte och man fick inga bra bilder av den krater som bildades i smällen och som kan förklara mycket av en komets sammansättning.

Så istället för att låta Stardust kretsa i tomheten till ingen nytta vill man vända dess kamera mot Tempel 1 och se exakt hur stor kratern blev. 2011 skulle dessutom Tempel 1 ha gjort ett varv runt solen och förlorat miljoner ton i massa (kometsvansen). Hur fördelar sig dessa förluster? Det anser forskarna också att ett nytt besök skulle ge svar på.

En återanvändning av Stardust skulle kosta 20-30 miljoner dollar. Mycket pengar, men endast en bråkdel av vad en ny expedition skulle kosta.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist