Kommersialiseringen av rymden fortsätter (inte utan dramatik)

När företaget SpaceX i natt sände upp sin andra rymdfarkost med destination ISS markerar det starten på den mer ”vardagliga” kommersiella verksamhet som många ser som ett sätt att få ner kostnader och öka mänsklig närvaro i rymden.

Men nattens uppskjutning hade kunnat bli ett gigantiskt bakslag för SpaceX. 1.30 in i videon från uppskjutningen nedan syns tydligt att en motor på Falcon 9-raketen exploderar. Tack vare de inbyggda säkerhetssystemen sprids inte explosionen och de övriga åtta motorerna brann lite längre än planerat för att få upp Dragon i rätt position.

På ett sätt är det förstås en triumf för SpaceX att man kunde visa upp raketens förmåga att kompensera för problem. Med ett annat synsätt är en exploderande motor förstås inte bra – och ökar osäkerheten inför framtida uppsändningar av människor. Space X hade ännu några timmar efter uppskjutningen inte erkänt att motorn exploderat, bara att den stängt av sig själv.

Detta var dock den sista uppskjutningen med denna variant av motor. Nästa gång är det nya Merlin 1D som sitter i Falcon 9.

Det är också intressant att notera att i bakvattnet av SpaceX löpande uppskjutningar mot ISS fortsätter Bigelow Aerospace att utveckla en uppblåsbar modul som kan docka med rymdstationen och därmed ytterligare öka dess storlek – oberoende av de stater som alla redan bidragit med moduler till rymdstationen. Mer om detta i Bloomberg-klippet.

UPPDATERING: Det var alltså inte en explosion framhåller SpaceX med emfas 18 timmar efter uppskjutningen. Man hävdar att motorn stängdes ner efter att den registrerat ett fel. Anledningen till flygande ”vrakspillror” och eld är tryckförändringen som blev följden. Orsaken till att motorn stängde av sig själv tittar man fortsatt på.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist