Ladda upp och ladda om

Christer Fuglesang och STS-128 var mycket nära i morse, men de nådde inte så långt som till en uppskjutning. Ett ganska så lokalt område med dåligt väder fick ansvariga att stoppa nedräkningen redan innan den gick in på de sista nio minutrarna.

Som vanligt ackompagneras beskedet av gott humör och löften om nya tag. Givetvis är både astronauter och hela Nasa-apparaten vana vid detta och mentalt beredda på att ladda om, men någonstans i sinnet måste ändå ett sådant avbrott sätta spår. Uppladdningen är så fokuserad på ett enskilt klockslag. All verksamhet smalnar in mot detta klockslag och så blir det bara ingenting.

Christer och hans besättning har av twitterkommentarerna att döma varit ordentligt laddade. Nu får de ladda om. Eftersom det är Fuglesangs sista resa så kanske han till och med tycker om att få suga på karamellen lite extra, men känslan, rälsen mot rymden, blir ju lite utdragen.

Själv skulle jag vara med i P1 morgon i morse och kommentera uppskjutningen. Det har jag givetvis laddat för det senaste dygnet bara för att bli ”scrubbad” någon minut innan sändning. Om jag får en ny chans i morgon återstår att se, men eftersom jag lär av astronauternas avslappnade inställning blir det inga problem att ladda om – eller vänta 14 år på nästa tillfälle.

Regnet faller över rymdfärjan Discovery
Regnet faller över rymdfärjan Discovery

I morgon onsdag skjuter man klockan 07.10 svensk tid. Nasa-tv-tider hittar du här:

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist