Låt febern komma

Christer Fuglesang är på väg upp i rymden igen. Under ett föredrag berättade han att ESA har honom som huvudkandidat till en av de sista europeiska platserna på rymdfärjan.

Nyheten fick snabbt spridning trots att ingenting är klubbat och klart, men visst har Fuglesang stora möjligheter. Redan när han landade på Kennedy Space Center sa en ESA-chef att Fuglesang skulle få en flygning till (enligt svenskar på plats).

Antagligen är det problemen med solpanelen på ISS som ger Fuglesang den här chansen. Innan flygningen blev han berövad en rymdpromenad som gick till Suni Williams, men han tog revansch när han under en extrainsatt rymdpromenad lagade solpanelen med hjälp av ”the Christer shake”. Fuglesangs säkra agerande och den genuina uppskattning som verkar finnas på Nasa har säkerligen påverkat ESA att välja Fuglesang som huvudkandidat.

Man vill ha ett säkert kort och då finns det inte så himla många bland ESA:s astronauter att ta av. Speciellt som några nya inte hinner utbildas innan rymdfärjan tas ur trafik 2010. Nu gäller det att Esa inte faller till föga för någon politisk påtryckning och skickar någon annan istället. Dessutom får vi hoppas på att Nasa lyckas skicka upp rymdfärjorna någorlunda enligt plan.

Då får vi Fuglesangfeber igen om två år.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist