Lockheed Martin får bygga Orion


Lockheed-Martins vision av Orionkapseln

Nasa har valt företaget Lockheed Martin som huvudansvarig för konstruerande och byggande av CEV-kapseln Orion. Jobbet är värt 3,9 miljarder dollar.

Lockheed Martin förbinder sig att den sjunde september 2013 kunna leverera en farkost färdig att användas. Under 2014 ska de första människorna skjutas till rymden i Orion-kapseln.

Inte senare än 2020 ska kapseln ta människor till månen och cirka 10 år senare är det tänkt att Orionkapseln ska vara grundbulten för ett system som landar människor på Mars.

Lockheed-Martin är förstås nöjda. De tog hem kontraktet i konkurrens med bland andra Boeing, som var med och byggde både Apollo-kapseln och Rymdfärjan. Att det nu blev Lockheed-Martin beror enligt uppgifter från Nasa delvis på att deras förslag i högre utsträckning byggde på redan kända och använda teknologier.

Bland rymd-medierna i USA får nyheten ett blandat mottagande. Bloggen HobbySpace anser att det är för mycket pengar, för långsamt och för lite. Många i USA lägger stora förhoppningar på privat utveckling. Hotellmiljardären och rymdentreprenören Robert Bigelow tror till exempel att det är 50/50 mellan privata initiativ och NASA om vem som kommer först till månen.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist