Månhuset är redan ett lyckat konstverk

Konstnären Mikael Genbergs galna idé att placera ett rött hus med vita knutar på månen rullar vidare mot alla odds. I natt sprängdes en modell av månhuset i Västerås. Uppenbarligen provocerar månhuset – och således är det redan konst.


Mikael Genbergs hus på månen. Montage från Lunaresort.com

Du kan läsa om projektet på lunaresort.com. Tankarna bakom idén att skicka en stugmodell till månen är en fin sammanfattning av varför människan ska sikta mot rymden. I det här fallet är själva målet draget till en extrem, men genom att placera en nationell symbol på en avlägsen himlakropp lyckas Mikael Genberg fånga och koncentrera den kaotiska nutiden på en punkt i framtiden. Jag tycker det är konst. Inspirerande konst.

Sen återstår det att i realiteten placera stugan på månen och där blir det luddigt. Genberg har fått många att tända på idén och statliga pengar har redan gått till att finansiera en förstudie, men det är oklart var man nu befinner sig i processen. En lustig detalj är att miljöpartister är mycket aktiva i föreningen Månhusets vänner. Västeråsaren och miljöpartiets förre partisekreterare Håkan Wåhlstedt brinner så mycket för idén att till och med språkrör Peter Eriksson backar upp den. Hur kan miljöpartiet ställa upp på ett projekt som kommer att kräva tonvis med fossila bränslen? Det är en av alla märkligheter som omger detta magiska projekt. När jag får tid tänker jag gräva vidare.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist