Märklig vinkling i SvD

Den första indiska månsonden, Chandrayaan-1, steg till väders i morse. Popast har all info om bland annat det svenska instrument som befinner sig ombord.

Rapporteringen har varit ganska omfattande i medierna. Det är ju Indien det handlar om, landet som håller på att resa sig och tar rymden på allvar. Kanske är det just därför som vissa svenska journalister får spel och känner sig tvingade att återigen ta upp den gamla banala diskussionen om rymden kontra mat för dagen.

Svenska Dagbladet vinklar sin text med meningar som ”kritiker undrar varför Indien lägger pengarna på en månfärd när så många indier lever i fattigdom”. Märkligt nog namnges inga kritiker och när man går till Reuters telegram som TT-texten tycks bygga på står det till min förvåning tvärtom:

”Perhaps remarkably in a nation where hundreds of millions of people live in poverty and millions of children are malnourished, the cost of the mission has scarcely been questioned.”

Vad är källan då till Svd:s telegram? Redaktionen bör klargöra detta mycket tydligare.

Samma vinkling återkommer aldrig i andra artiklar om Indien. Landet bygger infrastruktur för miljarder och åter miljarder och producerar filmer i Bollywood för miljarder och åter miljarder. Alla inser att man inte utrotar hungern genom att sätta all annan verksamhet på undantag – utom när det gäller just rymden.

Varför dyker denna åsikt uteslutande upp i rymdsammanhang? Jag har tidigare skrivit att jag tror att det handlar om en existentiell skräck.

Kolla gärna på filmen nedan och de förväntansfulla ingenjörerna i kontrollrummet. Ska de tvingas ut på landsbygden och börja dika ut jordbruksmark? Eller vad menar bloggare som WitchBitch?

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist