Mars magiska moln fick förklaring


Skimrande moln på Mars. Bilden är från esa.int och tagen av Nasa-landaren Pathfinder 1997

Esa-sonden Mars Express har nu avslöjat vad de skimrande höga moln som Nasa-landaren Pathfinder fick på bild redan 1997 består av.

Enligt Esa:s SPICAM-instrument är det små kristaller av fryst koldioxid som bildar molnen på tio mils höjd. Det är genom att titta på stjärnor som skyms av molnen som man avslöjat molnens beståndsdelar. Koldioxid-kristallerna bildas kring små dammpartiklar. Om dessa kommer från planeten eller om det handlar om mikrometeoriter från den omkringliggande rymden är ännu oklart.

Jorden har liknande formationer av vattenkristall som man kan se i skymning och gryning när solen ligger under horisonten men lyser upp de höga molnen. Även om de blir allt fler så krävs det lite tur för att se dem.

Pathfinder-landaren hade också tur när den 1997 lyckades ta en bild på fenomenet. Pathfinder överlevde tre månader på Marsytan innan den tystnade. Nedan får Pathfinder och den lilla Sojourner-roboten som kröp omkring på ytan besök av Marsresenärer.


På film alltså. Bild från inspelningen av Red Planet från 2000. (nej, de behöver inga masker för i filmen har en kombination av alger och insekter omvandlat koldioxiden till syre.) Red Planet var åtminstone bättre än Mission to Mars, men börjar det inte bli dags för en ny, bra, Mars-produktion snart?

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist