Mars-robotarna är med när det händer

Minitromberna på Mars är de enda aktiva processerna på planeten man hittills känner till. Här är rörliga sekvenser tagna av Mars-robotarna.


På två sidor av Mars jobbar de två Nasa-robotarna Spirit och Oppurtunity oförtrutet vidare. Snart har de varit där i två år och inget tyder på att de håller på att vekna.

Foto: NASA

När Spirit klättrar högre och högre upp för kullen ”Husband Hill” får vi en fin utsikt över det fridfulla landskapet. Men det är inte alltid så fridfullt. De små minitromberna – ”dust devils” – drar fram regelbundet och majestätiskt. Filmen ovan visar en sekvens på 12 minuter – nedtaget till 17 sekunder. (Se större bilder på NASA:s sida)

Minitromberna är de enda aktiva processerna på Mars som vi känner till just nu, säger Patrick Whelley på det Nasa-team som sköter robotutforskningen till space.com.

Hittills har man inte lyckats identifiera några andra processer som omformar den gamla planeten. Däremot finns det indikationer på att Mars kan vara geologiskt aktiv, bland annat genom den metan i atmosfären som den europeiska sonden Mars Express har upptäckt.

– Om metangasen inte kommer från biologiska processer, kan den komma från geologiska processer och därmed indikera att Mars är geologiskt aktiv, säger den svenske astrobiologen Tomas Hode till rymdenidag.se.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist