Marsrobot Europas nästa stora steg

Vid en konferens om nästa stora steg i det europiska Auroraprogrammet förordades en expedition till Mars med en landare och utforskningsrobot. Expeditionen kan starta 2011.

Animation: ESA

I slutet av 2005 ska ESA besluta om nästa stora expedition. Forskarsamfundet rekommenderar nu en Marsresa med en utforskningsrobot.

Det var vid ett möte i England som rekommendationen las fram. Den innebär uppskjutning med en Soyuzraket i juni 2011. Två år senare ska roboten rulla på Mars och landningen ska gå till ungefär som de amerikanska Rover-landningarna.

Syftet med expeditionen ska vara att leta liv, bland annat med hjälp av en borr som ska kunna nå två meter djupt. Man vill också utrusta roboten med instrument för att mäta seismisk aktivitet och kunna påvisa vulkanism eller hydrotermisk aktivitet.

Expeditionen ingår i ESA:s Auroraprogram som i slutänden syftar till att sätta människor på Mars. ESA har redan tidigare anslutit sig till planer på en internationell expedition till Mars 2016 vars mål är att forsla hem prover från planeten till jorden.

Läs mer på ESA:s webbplats

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist