Med hiss – ända upp i rymden

En 100 kilometer lång lina skulle kunna bli en hiss till rymden. Behovet av dyra raketer skulle minska drastiskt, vilket många hoppas på. Vissa tänker förverkliga rymdhissen inom 12 år.


LiftPort testar sitt embryo till rymdhiss.

En lina på drygt 1.5 kilometer testades under veckan i Arizonaöknen av det amerikanska företaget LiftPort. Den lyftes med ballong. Om tolv år hoppas LiftPort att linan kan göras 100 kilometer lång. Då kan människor och utrustning nå rymden till en bråkdel av dagens kostnader.

LiftPort och andra entusiaster är övertygade om att ”rymdhissen” eller det kända engelska begreppet ”space elevator” är en verklig möjlighet att ge oss mycket bred tillgång till rymden. Deras vision är en mängd plattformar ute till havs. Där kan hissen till rymden placeras vid sidan av flygrutter och dessutom flyttas för att undvika rymdskrot och satelliter.

Hur ska man då fästa linan i rymden? Det är enkelt att förstå genom att tänka sig ett snöre med en tennisboll i ena ändan. Sätt rotation på den och snöret sträcks. Jordens rotation gör att en motvikt på toppen av linan hela tiden håller den uppe. En riktigt lång lina, över 35.000 kilometer, skulle hålla sig sträckt av sin egen vikt. En sådan lång lina skulle också kunna användas för att skicka farkoster till Mars eller andra planeter. Anledningen är att ett objekt som löper i linan får en oerhörd hastighet ju längre bort från jorden den kommer. När linan tar slut rusar objektet i väg med hastigheter som skulle kunna räcka för resor ut ur solsystemet.

Tävling
En sådan typ av uppstigning ligger långt borta. LiftPort tänker avverka 100 kilometer på en vecka. När man kan hänga fast i en lina finns ingen anledning till explosiv uppstigning.

LiftPort deltar i en tävling som anordnats av bland andra Nasa där miljonpriser varje år ska uppmuntra nyutveckling av tekniken. Och det behövs nyutveckling. För att en hundra kilometer lång lina överhuvudtaget ska hålla ihop krävs att den är extremt lätt och extremt stark. LiftPort gjorde kilometerlinan av olika lager av kompositmaterial. Längre linor skulle kunna använda sig av sammanpackade så kallade Nano-tuber. Kolatomer i extremt tunna lager skapar de extrema styrkor som behövs.

Det andra stora problemet förutom att få linan på plats är smarta sätt att driva transporten. Några stora tankar med drivmedel är inte möjliga. Motvikter precis som i en vanlig hiss diskuteras. Solceller är ett annat lätt framdrivningssätt. Man pratar också om mikrovågor eller laser som ”skickar” upp energi.

Många problem väntar på sin lösning, men LiftPort anser att de är på väg. Senare i vår ska man prova med en lina på dryga tre kilometer.

LiftPorts sida med vanliga frågor och svar

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist