Meditationsdags i eftermiddag

Ni har väl läst de intressanta analyserna av det amerikanska rymdprogrammets (och för övrigt hela mänsklighetens) vägval i rymden som kunniga läsare av bloggen levererade på förra kommentaren inför Ares 1-X uppskjutning?

I eftermiddag (om vädret håller) smäller det och när raketer väl dundrar mot rymden kan man lägga analyser, förhoppningar och bekymmer åt sidan och bara flyta med. Det är väl det som är det häftiga med en uppskjutning. Det är meditation att följa det avancerade byggnadsverket på dess väg mot skyarna och bort ur synfältet och in i utomvärlden.

Skillnaden i dag är att Ares 1-X inte ska upp i rymden. Den gör några minuters skutt upp i atmosfären för att sedan landa i havet och då har tusentals sensorer noterat hur allting fungerar. Jon Cowart, som är ansvarig för uppskjutningen säger till CBS Space News att dagens test är värt 1000 experters analyser:

”It’s brand new, it’s a long, thin rocket. We want to make sure we can guide this thing. Balance a broomstick on the end of your finger, you’ll get some idea of what we’re dealing with here.”

Så här tänker sig Nasa att det kommer att gå till:

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist