Militären revolutionerar rymden igen?

Den amerikanska militären har presenterat en utredning där de förordar en storsatsning på solceller i rymden. De vill ha el till trupperna i fält och kan därmed bana väg för en ny, ren och säker energikälla för alla.

Tanken med solceller i rymden är att skjuta upp paneler vars genererade elektricitet skickas ner till jorden i form av mikrovågor som tas om hand via en antenn. Fördelen med solceller i rymden är att det aldrig blir natt och aldrig molnigt. Den el som genereras är kontinuerlig och det behövs inga batterier för mellanlagring.

Solenergi som skördas i rymden är en våt dröm för många och rymdentusiasterna gillar att peka på möjligheten, men kostnaderna har avskräckt i alla år. Nu ser det helt plötsligt ut som att det skulle vara möjligt. Pentagon vill satsa en miljard dollar om året för att inom tio år ha en testanläggning igång. Pentagon pekar på att en sådan energikälla skulle minska spänningarna i världen. Man tillstår också att det skulle vara till stor hjälp i exempelvis Irak. Kostnaderna för att transportera bränsle till elgeneratorerna ute på slagfältet är extremt höga – både i dollar och människoliv. Att kunna ladda ner energi från himlen är förstås ett utomordentligt militärt alternativ.

Liksom Sputnik nådde rymden med hjälp av en militär missil kan en ny revolution i rymden visa sig ha militär bakgrund. Mänsklighetens dubbla ansikten får ytterligare en illustration. Destruktivitet och strävan framåt är två sidor av samma mynt och istället för att moralisera bör man omfamna allt som tar oss framåt. Jag skrev tidigare om att Nazi-tysklands V2 redan 1942 sköts till gränsen mot rymden och 1944 nådde rymden och föll tillbaka. Sedan öste man V2 mot människor i exempelvis London och hade ihjäl tusentals. R-7 som bar Sputnik var framtagen som en interkontinental robot som skulle kunna bära kärnvapen till USA. Sputnik var en bonus som blev alla satelliters moder, även militära. Vad dessa militära satelliter gjorde var att kartlägga fiendeland. Informationen om vad fienden hade och inte hade blev med ens mycket mer tillförlitlig. Rykten och farhågor kollades upp på ett helt annat sätt.

Rymdåldern kan ha förhindrat kriget vars förberedelser den red på, liksom rymdverksamheten i dag kanske lyckas förhindra miljöförstöring och klimatkaos genom den information man ger om tillståndet på jorden. Och om vi nu mer aktivt lyckas börja skörda solens energi tar vi ett steg närmare saker som Dysonsfärer och en civilisation av typen 2 i Kardashevs skumma skala.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist