Mindre utforskning och mera rymdfärja i Nasas nya budget

Vetenskapsmännen är besvikna på att Nasa drar ned på rymdutforskningen till förmån för att kunna flyga rymdfärjan. Svenske astronauten Christer Fuglesang är däremot nöjd med Nasas budgetförslag för 2007.

Det preliminära anslaget till Nasa höjs med 3.2 procent till 16.8 miljarder dollar. Rymdfärjan, ISS och utvecklingen av den nya CEV-farkosten kostar 10 miljarder. CEV ska delvis bygga på teknik från Rymdfärjan och kan nu enligt Nasa vara färdig så tidigt som 2010, då rymdfärjan pensioneras, men allra senast 2014. Vetenskaplig utforskning av rymden får 5.3 miljarder. Det är en mindre ökning än vad många trodde och Nasa-chefen Michael Griffin tvingades backa från tidigare löften om att inte ”tafsa” på den vetenskapliga sidan.
– Jag vill det inte, men det är vad vi måste göra, sa han på en presskonferens.

Besparingarna innebär att flera projekt ställs på vänt. Det gäller till exempel Terrestrial Planet Finder, ett projekt för att hitta jordlika planeter i andra solsystem. De kosmologi-projekt som skulle undersöka Einsteins förutsägelser om gravitationsvågor (LISA) och svarta hål (Constellation X) ställs också på vänt. Mars-utforskningen får anslagen sänkta med nästan 25 procent. En Mars Sample Return Mission är därför mycket långt borta i nuläget. Det samma gäller en färd till Jupiters månar, för att till exempel undersöka månen Europas troliga hav närmare. Den kärnkraft-teknologi som man tänkte sig i samband med en sådan expedition hoppas nu Nasa att ett internationellt samarbete kan utveckla.

Om vetenskapsmännen är missnöjda är svenske astronauten Christer Fuglesang mer nöjd. Budgeten är ett kvitto på att han och hans arbetskamrater är på väg upp i rymden.
– Det fanns en hel del oro i våra kretsar över att NASA-chefen Mike Griffin sagt att det saknades 3 till 5 miljarder dollar under åren 2007-2011 för att kunna göra de 18 rymdfärjeflygningar som är nödvändiga för att bygga färdigt rymdstationen. Nu verkar inte farhågorna besannas, skriver Fuglesang i senaste nyhetsbrevet.

Läs mer:
Allt om budgeten på nasa.gov
Lokal vinkel – jobben på KSC hotade

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist